We zien maatschappelijke organisaties en overheden zoeken naar manieren om invulling te geven aan hun veranderende rol in de samenleving. Dat gaat over herwinnen van vertrouwen en legitimiteit, omgaan met verschil en inclusie, meer doen met minder mensen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Steeds zien we daarbij ingewikkelde opgaven voor bestuurders, leidinggevenden en medewerkers.
Die opgaven hebben betrekking op strategie, cultuur, leiderschap, samenwerken, zelfstandig werken en professionalisering. Maar wat bedoel je daarmee in jouw organisatie? Inhoudelijk gedreven professionals richten zich op de uitvoering van hun werk, in het hier en nu. Hoe krijg je dan de toekomst (weer) in beeld? Hoe sta je stil bij manieren om dat werk anders te doen, met anderen of door anderen? Hoe voer je met elkaar het gesprek over alternatieven, terwijl iedereen er het zijne, hare of hunne van vindt? En hoe krijg je veranderambities vervolgens echt gerealiseerd?
Het lukt in ieder geval niet als je met dezelfde mensen, in dezelfde samenstelling en volgens de bestaande routines aan de slag gaat. De complexiteit van de huidige vraagstukken in maatschappelijke organisaties vraagt om maatwerk. Elke keer weer. PlusPulse gelooft niet in kant en klare recepten of slechts één mogelijke oplossing. Wel weten we wat er nodig is om een veranderambitie te realiseren. De ervaring, werkwijze en het netwerk van PlusPulse garanderen een maximale inspanning om de opgave tot een succes te maken. Altijd voor de klant en samen met de klant.
Maatwerk leveren betekent niet elke keer opnieuw het wiel uitvinden. Het is evenmin het tegenovergestelde van hetzelfde doen als de vorige keer. Het is en-en. Én oog voor de unieke opgave bij een specifieke klant én opnieuw gebruik maken van steeds verder toenemende veranderkundige kennis en ervaring. Dat is altijd puzzelen. Niet eenvoudig, wel interessant en relevant. Zodra het ingewikkeld wordt, vindt PlusPulse het leuk.
Een illustratie van dit maatwerk is dat de puzzelstukjes of vragen waarmee je een goed veranderverhaal maakt altijd hetzelfde zijn. Tegelijk is het met elke organisatie altijd opnieuw zoeken naar de antwoorden. Hoe dit gaat staat in De Veranderversneller, twee boeken van PlusPulse over de essentie van veranderkunde. Zo is bijvoorbeeld de inzet van De Verandermonitor een mogelijke interventie, omdat die helpt om met de hele organisatie of een deel ervan in gesprek te gaan over het veranderverhaal. Door ermee te werken krijg je zicht op hoe je dit verhaal zodanig vormgeeft zodat de inzet ervan bijdraagt aan de gewenste verandering. Dit soort gepuzzel staat centraal in de verandervisie van PlusPulse, omdat we weten dat je daarmee ontdekt wat nodig is om de verandering echt werkend te krijgen. Het effect is een persoonlijke, betrokken advisering gericht op resultaat in de organisatie én daarbuiten.