PlusPulse is gespecialiseerd in de aanpak en realisatie van stevige veranderopgaven in maatschappelijke organisaties en overheden. Die opgaven hebben betrekking op strategie, cultuur, leiderschap, samenwerken, zelfstandig werken en professionalisering. Realisatie ervan vraagt om een combinatie van adviseren, leren en ontwikkelen. Wij begeleiden bestuurders, leiddinggevenden en teams zodanig dat zij zelf hun veranderambities scherp krijgen én het gewenste resultaat behalen. Een overzicht van alle klanten staat onderaan deze pagina.
De werkwijze van PulsPulse is inspirerend, participerend en zoekt een gezonde spanning op met het heden. Klanten ervaren onze hoge mate van enthousiasme en betrokkenheid, en als het nodig is ook strengheid. De werkwijze van PlusPulse is gericht op het overdragen en bruikbaar maken van veranderkundige expertise en ervaring. Hierbij sluit PlusPulse sterk aan op de wensen en het opnamevermogen van betrokkenen, zonder uit het oog te verliezen wat nodig is om de veranderopgave tot een goed einde te brengen. We werken vanuit het besef dat verandering altijd ongemak veroorzaakt. In plaats van hiervoor weg te kijken, maken we het functioneel. We helpen om dit te kunnen verdragen zodat mensen met plezier gaan bijdragen aan de beweging die ontstaat.
Impact in de zorg door integratie binnen de organisatie
Zorginstituut Nederland heeft als kerntaak om het pakket van goede, verzekerde zorg voor iedereen in Nederland samen te stellen. Daarnaast bevordert deze organisatie de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg, stimuleert die digitale informatieuitwisseling en verdeelt die het geld over de zorgverzekeraars. Voor de uitvoering van deze taken is samenwerking nodig met zorgverleners, zorgverzekeraars, zorginstellingen, overheidsinstanties, de politiek en vele andere betrokken partijen.
Het centrale thema in de strategie van deze organisatie is om een meer uitgesproken en krachtiger positie in te nemen in dit complexe werkveld. Dit betekent bijvoorbeeld een sterke inzet op het stellen van voorwaarden aan zorg die wordt vergoed uit het basispakket én op het onderzoeken of de geleverde zorg werkt en tegen een redelijke prijs wordt geleverd.
Om als organisatie meer impact te hebben in het ‘zorgveld’ is binnen meer integratie nodig. Dat klinkt als een eenvoudige ‘zo buiten-zo binnen’ redenering uit De Veranderversneller. Het vinden van dit soort ‘eenvoud’ vraagt een hoop werk. Vervolgens is het realiseren van integratie een stevige opgave in een organisatie met enorme deskundigheid en specialisatie op alle zorggebieden en andere taken.
PlusPulse begeleidt deze ontwikkeling met Moving Sense en Ikos Consult. Uitgangspunt voor ons is dat de organisatiestrategie richting geeft aan de organisatieontwikkeling. Met de managementontwikkeling sluiten we daar vervolgens weer op aan. In de organisatieontwikkeling staat leren centraal, met als ambitie om naast het werk en de productie ook ruimte te maken voor reflectie, verbinden en elkaar vinden. Als externe partners ondersteunen we de RvB, de leidinggevenden en het interne programmateam in deze beweging. Daarnaast verzorgen we een leiderschapstraject, gericht op versterking van de rol van het management bij het realiseren van de strategie én het meenemen van de organisatie hierin.
Als het om impact gaat is een mooi resultaat dat de politiek het instituut om input vraagt voor het nieuwe regeerakkoord. Voor ons heeft een eerder moment eigenlijk nog meer betekenis, namelijk als de voorzitter namens de RvB vaststelt dat de ingezette beweging onomkeerbaar is. In de aanloop naar die duidelijker indentiteit en positie in het veld hebben we geholpen om samen stappen te durven zetten naar het onbekende, de ingezette koers naar afdelingen te vertalen en om een organisatiebrede focus op het geheel te creëren.
Verbeteren van onderwijskwaliteit bij een hogeschool
Hogeschool Rotterdam richt alle aandacht op verbetering van de kwaliteit van het bachelor onderwijs. Dat gaat via een gezamenlijke strategische agenda met vijf thema’s die van beleid tot uitvoering gedurende langere tijd terugkeren. Tegelijk krijgen individuele docenten en leidinggevenden ondersteuning bij het realiseren van hun eigen ambities met verbetering van het onderwijs.
PlusPulse ontwikkelt een aanpak voor een informeel traject. Dit staat los van de bestaande strategische agenda, maar ook weer niet. Dat noemen we losjes gekoppeld. De ambities sluiten aan, de werkwijze is anders. Als vertrekpunt in het traject nemen we de droomideeën voor beter onderwijs van mensen die echt wat extra’s willen bij de hogeschool. Zij ervaren een hoge en veeleisende rooster- en onderwijsdruk. Gaandeweg blijkt dat niet de voornaamste reden dat zij terughoudend zijn in het aan de slag gaan met wat zij belangrijk en waardevol vinden. Tijdens het traject zoeken we uit hoe je dat dan wel doet en hoe je zelf een beweging in gang zet.
We doen dit door te werken met het gedachtengoed uit De Veranderversneller. Daarmee werken we de redenering voor verandering uit die onder de droomambitie ligt. Dat geeft zicht op wat het realiseren van die ambitie vraagt, zowel inhoudelijk, als qua aanpak en in samenwerking met anderen. Deze werkwijze geeft mensen zonder veranderkundige ervaring op een toegankelijke manier inzicht in de essentie van veranderkundig denken en handelen. Rondom het traject verspreiden we de ontdekkingen en doen we nieuwe ideeën op in inspiratiesessies. Met parels vissen verdiepen we ons in thema’s die tijdens het traject om de moeite waard blijken om extra aandacht aan te besteden.
Het resultaat in woorden van een aantal deelnemers staat in deze blog. De voorzitter van de Raad van Bestuur nodigde deelnemers uit als gastauteurs van zijn veel gelezen blog om te laten zien dat hij trots was op het resultaat en om het initiatief breed zichtbaar te maken. Deelnemers zijn erin geslaagd vanuit veranderkundig perspectief uit te werken hoe zijn hun droomidee voor beter onderwijs kunnen realiseren. Dat vraagt ook om durf en daadkracht. De ontdekkingen van deelnemers zijn niet alleen van belang voor hun huidige veranderambities, maar ook voor toekomstige. Ten slotte is er een ‘sociaal weefsel’ ontstaan. Hiermee bedoelen de deelnemers dat ze elkaar beter leren kennen, waarderen en weten te vinden, over de grenzen van opleidingen en instituten heen. Dat doet ertoe, zeker als je weet dat de hogeschool vooral bestaat uit autonome onderdelen, terwijl het zoeken naar eenheid en gezamenlijke identiteit een voortdurend terugkerend thema is.
Eenheid versterken in een gemeentelijk managementteam
“Een mooie organisatie voor Nijmegen” is de inspirerende titel van een ontwikkeltraject waarin de gemeente haar betekenis voor de stad versterkt. Meer eenheid en samenwerking zijn daarbij even belangrijke als ingewikkelde thema’s. Ze passen bij de titel, die je ook kunt lezen als “Eén mooie organisatie”. Ze passen ook bij de maatschappelijke tendens waarin publieke organisaties meer aandacht hebben voor hun plek en betekenis in het grotere geheel.
Vanuit de organisatiebeweging kijkt het topmanagement ook naar zichzelf. Als je bezig bent met eenheid en samenwerking in de organisatie, dan wil je dat ook zien in eigen voorbeeldgedrag. Dit lijkt zo makkelijk als je het opschrijft. In werkelijkheid zijn de onderdelen van de organisatie juist vrij autonoom. Vanuit de historie zijn er ‘eilanden’ en werken medewerkers op hun eigen manier. Autonomie is zeker ook verbonden met de cultuur van de stad.
PlusPulse begeleidt de directie en het gemeentelijk managementteam in een meerjarig leiderschapstraject van structurele tweedaagsen en incidentele losse dagen. Tijdens de spannende start is de gewetensvraag of het gezelschap de eenheid weet te bewaren. Gaandeweg de tweedaagsen maken we een beweging waarin de teamontwikkeling én ieders voorbeeldrol in de organisatieontwikkeling centraal staan.
Vanaf het begin maakt PlusPulse per keer de agenda, in samenspraak met een vertegenwoordiging uit het GMT. Daardoor vinden we aansluiting op de actualiteit én organiseren we ruimte voor reflectie op de grotere beweging. Terugkijkend op deze organische werkwijze zien we dat er een mooi en samenhangend programma is ontstaan over:
- Sturing en inrichtingsprincipes
- Visie op leiderschap en verdieping op sturing
- Teamontwikkeling, eigen leiderschap, één GMT
- Visie op leiderschap
- Sturen in verbinding
- Versterken voorbeeldrol
- Voeding en veerkracht
- Gewenst gedrag concernmanager
- De vrijblijvendheid voorbij, wat verwachten we van elkaar
- Mijn verantwoordelijkheid in het collectief
Het resultaat is allereest meer eenheid in het GMT. Aanvankelijk is er eigenlijk geen sprake van een team. Vervolgens gaat de aandacht naar wat de individuele leden van het team nodig hebben. Nu gaat de aandacht vooral uit naar wat je als individu kunt doen om het collectief sterker te maken. Dit werkt door in een tweede resultaat: het GMT geeft zijn voorbeeldrol door aan het middenmanagement in een volgend en breder leiderschapstraject. Een derde resultaat is de soepele directiewisseling. Die heeft zeker met persoonlijkheid te maken, maar evengoed met de ontvankelijkheid van het GMT dat inmiddels meer richting wil en accepteert.
Samen koers kiezen in een veiligheidsregio
In de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) zorgen Brandweer, GGD, Veiligheidsbureau en Meldkamer voor veiligheid en gezondheid in een belangrijk gebied, met onder andere Schiphol en Tata Steel. De sectoren en afdelingen hebben op deelgebieden een eigen koers, vaak bedacht door specialisten op de betreffende beleidsterreinen. Vanuit medewerkers komt de vraag om een gezamenlijke koers.
In de meeste organisaties gaan bestuurders, directie en slimme stafmedewerkers daar dan mee aan de slag. De VRK doet het anders. De directie start een bijzonder traject vanuit de diepe overtuiging dat zij die koers het beste kan uitzetten mét de mensen die deze ook daadwerkelijk uitvoeren. Een tijdelijk team van eigen medewerkers krijgt de vraag om een koers te ontwikkelen die herkenbaar en richtinggevend is voor de hele organisatie.
PlusPulse ondersteunt dit team gedurende de verkenning en realisatie van die nieuwe koers. In het team zijn de verschillende organisatieonderdelen vertegenwoordigd. We ontwikkelen van een aanpak voor de verkenning in drie stappen. Die start met een analyse van alle ontwikkelingen in de omgeving, dan schetsen we een toekomstbeeld en dat vertalen we in een koers. Deelname staat open voor alle medewerkers. Iedereen die wil, kan bijdragen aan elk van de drie stappen.
Het resultaat van het eerste jaar is een expositie met de uitkomsten van de verkenning en vier speerpunten voor de komende periode. Deze expositie gaat op reis langs de locaties van de veiligheidsregio. Als aftrap verzorgt het team een rondleiding voor de burgemeesters en wethouders van de negen betrokken gemeenten.
Het tweede jaar bouwt hierop voort. De belangrijkste vraag is dan wat die gezamenlijke koers in de praktijk betekent. Voor de realisatievraag gaan we aan de slag met de vertaling naar gedrag. Hiervoor ontwikkelen we workshops over de koers in de praktijk. Het nieuwe kernteam begeleidt deze workshops voor alle afdelingen van de organisatie.
Dit resulteert in een prachtig boekje met de concrete opbrengst. Alle medewerkers ontvangen deze samenvatting van wat ze zelf hebben gemaakt. Minstens zo’n mooie opbrengst is dat vrijwel iedereen in de organisatie bezig is met de koers. Eigenaarschap en samenwerking nemen toe. De kracht van deze beweging wordt extra duidelijke tijdens covid, zo vertelt de opdrachtgever. In deze moeilijke periode helpt meer eenheid in de organisatie om voor de regio van betekenis te zijn.
Een wendbare woningcorporatie door wendbare medewerkers
Eigen Haard zet in op verduurzaming en wil werk maken van dit strategische thema. Dat vraagt ook om aandacht voor wendbaarheid, van de organisatie en van medewerkers. Politieke en maatschappelijke ontwikkelingen maken flexibiliteit voor woningcorporaties steeds belangrijker. Als Amsterdamse woningcorporatie ziet Eigen Haard bijvoorbeeld dat klanten meer zelf regie kunnen of willen nemen. Dan helpt het als medewerkers daarop in kunnen spelen vanuit regie over hun eigen werk en ontwikkeling.
Van origine is Eigen Haard een stabiele organisatie met een lange termijn oriëntatie. Die zorgt goed voor haar huurders én voor haar medewerkers. Die werken er lang, soms hun hele leven. Voor mensen die zich willen ontwikkelen zijn er veel mogelijkheden, maar dat wil nog niet zeggen dat mensen makkelijk regie nemen over hun eigen ontwikkeling. Als je dan over wendbaarheid gaat nadenken ontstaat er wel een puzzel.
PlusPulse is gevraagd om mee te denken over de koppeling tussen het medewerkerstevredenheidsonderzoek en wendbaarheid. De wens is ook om iets anders te doen dan de bekende vragenlijsten, uitgebreide rapportages en waren het met name leidinggevenden die daar meer of minder mee deden. In plaats daarvan ontwikkelen we het idee van TOP-sessies. Daarmee maken we medewerkers bewust van de rol die zij zelf kunnen spelen bij hun eigen inzetbaarheid.
PlusPulse en IKOS Consult begeleiden de TOP-sessies. Tijdens deze sessies doen we een bijzondere ‘meting’. De manier van werken is gebaseerd op de Verandermonitor aanpak. Alle medewerkers en leidinggevenden zijn uitgenodigd om in een gemengde groep met collega’s van andere divisies en afdelingen in gesprek te gaan. Tijdens die sessies interviewen collega’s elkaar over een concrete werksituatie waarin iemand z’n kwaliteiten goed kan inzetten, een huurder blij maakt, prettig werkt met iemand van een andere afdeling, fluitend naar huis gaat, etc. Vervolgens bespreken we de uitkomsten van die interviews met de groep deelnemers zodat zij een beeld krijgen van de TOP-dagen van meerdere collega’s. Natuurlijk is de vraag ook hoe medewerkers zelf kunnen zorgen dat zij vaker zo’n TOP-dag zouden hebben.
Het resultaat van de 37 sessies is dat we het DNA van de hele organisatie in beeld brengen. De uitkomsten laten prachtig zien wat de identiteit is van Eigen Haard en waar mensen zich voor inzetten. De sessies hebben gezorgd voor meer bewustzijn bij medewerkers over de ontwikkeling van de organisatie in combinatie met hun eigen ontwikkeling. De ‘diagonale ontmoetingen’ hebben bijgedragen aan de sfeer tijdens de sessies en aan het idee dat je onderdeel bent van een groter geheel. En er is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling naar meer wendbaarheid die richting geeft aan volgende jaren. Eigen Haard wil dan verder werken aan (persoonlijk) leiderschap, teamdynamiek en meer regie nemen door minder af te wachten, meer te ruimte geven én te nemen.